(0488) 44 03 04 (op werkdagen van 12.30-13.30) / 06-83658259

Prenatale Screening

Zwangerschap en geboorte zijn unieke gebeurtenissen in ieders leven. Dit betekent voor ons, dat wij met respect voor de zwangere vrouw, haar ongeboren kind en haar partner, de noodzakelijke zorg naar beste vermogen en in een veilige omgeving willen geven. Hierbij is ons uitgangspunt dat wij als zorgverleners  samen met de zwangere vrouw en haar partner vaststellen wat voor hen de beste zorg is.

De zwangerschap is bijzondere tijd; u verwacht een kindje. Een spannende tijd ook, want veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kindje wel gezond zal zijn. Je kunt je kindje laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Deze onderzoek heet prenatale screening.

Gelukkig worden de meeste kinderen ook gezond geboren; maar toch kun je behoefte voelen om extra onderzoek te laten doen naar de gezondheid van je kindje. Als zwangere vrouw heb je in Nederland die mogelijkheid, de prenatale screening.

Zo kunt u al vroeg in de zwangerschap kiezen voor de screening op het downsyndroom, het edwardssyndroom en het patausyndroom. Dit kan via de combinatietest of de NIPT.

En wat later, zo rond 20 weken, kunt u kiezen voor de 20 weken echo. Met dit laatste onderzoek wordt gekeken naar de aanwezigheid van een open rugje of een open schedel. Ook kijkt de echoscopist naar de verdere ontwikkeling van het kindje, de organen, ledematen, het gezichtje.

Als je overweegt de screening te laten doen, dan heb je  vóór het onderzoek een uitgebreid gesprek met uw ons. Je kunt kiezen voor één of beide onderzoeken; goed om nog even te melden dat u niets verplicht bent. Het blijft een vrije keuze.

Niet al deze onderzoeken worden vergoed door de verzekering. Kijk voor meer informatie over de kosten prenatale screening op de site van het RIVM.