(0488) 44 03 04 (op werkdagen van 12.30-13.30) / 06-83658259

Voorbereidingen

Wat heb je nodig voor de bevalling?

Voor een thuisbevalling

Zet/leg al voordat de thuisbevalling begint het volgende klaar.
  • Zet het kraampakket klaar bij het bed of in de babykamer. Pak het kraampakket niet uit. Laat het liever in de doos zitten.
  • 10 gewassen hydrofiel luiers
  • Een digitale thermometer (geen oorthermometer)
  • Twee gewone emmers met een (grote) vuilniszak erin. Die gebruiken we voor afval en de was. 
  • Bescherm je matras met een waterdichte moltonmatrasbeschermer. Deze is onder andere verkrijgbaar bij de Hema.
  • Voor de verlichting: een verplaatsbare felle lamp.
Voor de baby:
  • een wieg of ledikantje (let op de afstand tussen de spijlen, max. 7cm) met lakentjes en 2 wollen dekentjes. (een dekbedje is niet veilig voor een pasgeboren baby)
  • 2 metalen kruiken (o.a. Hema) met kruikenzakken. 
  • Kleertjes die jullie je kindje als eerste aan willen doen. Maatje 50/56 is meestal groot genoeg.
  • Twee mutsjes.

Zet een tas klaar voor 't geval er tijdens de bevalling een reden ontstaat om naar het ziekenhuis te moeten gaan. Zie voor inhoud hieronder bij ziekenhuisbevalling.

In de koude maanden is het ook belangrijk om, als je gaat bevallen, de verwarming aan te zetten. Op de kamer waar de bevalling plaatsvindt moet het ongeveer 20° C zijn. Dit om te grote afkoeling van de baby te voorkomen.

Bij een ziekenhuisbevalling

Maak ruim van tevoren een tas klaar die mee gaat naar het ziekenhuis, met daarin:

  • Voor de baby: 2 setjes babykleertjes, minimaal 2 mutsjes, omslagdoek.
  • Voor jezelf: minstens twee setjes schone (onder-)kleding, T-shirts, toiletartikelen, fototoestel, verzekeringspasje, ponsplaatje van het ziekenhuis.
  • Een € 2,- muntje voor in de rolstoel.
  • Voor de terugreis alvast een Maxi-Cosi.

Handdoeken, kraamverband en luiers hoef je niet mee te nemen.

Zet het kraampakket op de slaapkamer of de babykamer. De spullen die erin zitten zijn ook voor na de bevalling en in het kraambed. Bij gebroken vliezen gebruik je vaak ook al onderleggers of verband. Bij een inwendig onderzoek gebruiken we ook een onderlegger.

20090825 kraampakket 02

Soms komt het voor dat iemand verrast wordt door de snelheid waarmee het allemaal gaat, waardoor het niet meer verantwoord is om nog naar het ziekenhuis te gaan. Daarom wordt zo nu en dan een baby thuis geboren, terwijl dat niet de planning was. Voor zulke gevallen is het prettig als de belangrijkste spullen om thuis te kunnen bevallen er wel zijn.

Wie erbij

In principe ben je natuurlijk vrij iederen uit te nodigen om bij de bevalling te zijn. Maar meestal is het nodig goed te kunnen ontspannen om de weeën goed te kunnen opvangen. Hoe meer mensen er om je heen lopen, hoe meer drukte en hoe sneller je bent afgeleid. Mochten jullie ervoor kiezen om jullie oudere kinderen bij de bevalling erbij te laten, stel de verloskundige hier dan van op de hoogte. Dit om van te voren duidelijke afspraken te maken hoe jullie dit willen laten verlopen.

Kinderopvang

Als jullie al kinderen hebben is het belangrijk dat jullie opvang regelen voor tijdens de bevalling. Misschien wordt jullie kindje 's nachts geboren en hebben jullie de oudere kinderen op bed liggen, maar het kan natuurlijk altijd zo zijn dat er dan eentje wakker wordt die zijn of haar aandacht dan nodig heeft. Ook kan het nodig zijn dat je naar het ziekenhuis moet omdat er complicaties zijn opgetreden. Ook dan is het prettig dat er iemand in huis is voor de opvang van de oudere kinderen of dat zij uit logeren zijn.

Vervoer

Als jullie zelf geen auto hebben is het belangrijk dat je iets regelt dat je, indien nodig, in het ziekenhuis kunt komen. Vergeet niet te melden aan degene die je eventueel vraagt te rijden dat dit natuurlijk ook 's nachts nodig kan zijn, het soms nodig is dat hij per direct beschikbaar moet zijn en dat hij zich altijd aan de verkeersregels moet houden.

to do list 365x243