(0488) 44 03 04 (op werkdagen van 12.30-13.30) / 06-83658259

Weeën

Meestal begint de bevalling met weeën. Veel vrouwen die voor het eerst bevallen vragen zich af of ze het wel zullen weten als de weeën begonnen zijn, of dat ze het misschien niet zullen herkennen. In de praktijk blijkt het toch niet zo moeilijk te zijn. Je zou een beetje kunnen zeggen: zolang je twijfelt of het weeën zijn dan zijn het waarschijnlijk nog geen weeën. Even afwachten maakt het meestal wel duidelijk welke kant het opgaat, want echte weeën worden hoe langer hoe sterker. Als je blijft twijfelen raden we je aan om een douche of een warm bad te nemen. Nemen de krampen af, dan zijn het voorweeën geweest. Bij echte weeën zullen deze krampen juist heftiger worden. Blijf je hierover twijfelen, dan kun je ons natuurlijk altijd bellen.

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder, waardoor de ontsluiting (het open gaan) van de baarmoedermond ontstaat. De baarmoeder (buik) spant aan, wordt hard, en tegelijk voel je min of meer pijn opkomen, meestal in de onderbuik of de onderrug. Bij een goede wee duurt het hoogtepunt van de kramp/pijn ongeveer 60 seconden.

Voorweeën

Ook vroeger in de zwangerschap kan de baarmoeder wel eens wat kramperig zijn, maar dan meestal zonder dat het echt pijn doet. Dat zijn dan ‘harde buiken' of ‘voorweeën'. Ook wel oefenweeën genoemd. Deze voorweeën houden vaak maar kort aan (nooit langer dan 40 seconden) en ze komen meestal onregelmatig. Ook nemen deze weeën niet echt in intensiteit toe. Het woord voorweeën zegt het eigenlijk al, deze krampen doen alleen voorwerk en ben je nog niet met de bevalling bezig.

Echte weeën

Deze verschillen van voorweeën omdat ze regelmatig komen, bijvoorbeeld om de vijf minuten of korter, en langzamerhand steeds sterker, pijnlijker en langduriger worden. In het laatste stukje van de ontsluiting komen de weeën meestal om de 2-3 minuten. Een wee komt langzaam opzetten en wordt sterker en sterker totdat het weer langzaam wegzakt. Een hele wee duurt zo van begin tot eind ongeveer anderhalve minuut. Na een wee komt er steeds een pauze van een aantal minuten waarin de pijn weg is. Gelukkig is er dus steeds weer een rustpauze. Omdat je tijdens deze rustpauze een pijnstiller voor je lichaam aanmaakt, is deze rustpauze even belangrijk als de wee.

>Als je een uur lang de weeën binnen de 5 minuten komen en je tijdens een wee de pijn ongeveer 1 minuut moet wegzuchten aanhouden is de kans heel groot dat de bevalling begonnen is.